İşe Alımın Geleceği: The Future of Recruiting 2023

İşe alımcılar için zorlu ve önemli bir dönemden geçiyoruz. Dünya çapında baş gösteren belirsiz ekonomi ve iş dünyasını yeniden şekillendiren yeni trendler arasında, işe alımcıların rolünün önemi artıyor. LinkedIn’in hazırlamış olduğu bu rapor, işe alım alanında milyarlarca veri analizine dayanan, 17 tahmin sunuyor.

  1. İşe alma, iş yerindeki kritik değişiklikler üzerinde daha fazla söz sahibi olacak.
  2. İşe alımcılar, ücret konusunda daha fazla söz sahibi olacak.
  3. İşe alım liderlerinin %64’ü, işe alımın 5 yıl içerisinde adaylar için çok daha avantajlı olacağını öngörüyor. Bu nedenle, ikna edici bir işveren markası kimliği kazanmak daha önemli olacak.
  4. İşe alımcılarda çok daha fazla yumuşak beceri (soft skills) aranacak. Bunların başında ise uyum sağlama, problem çözme ve iş zekâsı geliyor.
  5. İşe alım ile öğrenme & gelişim arasındaki duvarlar yıkılıyor. İşe alım, öğrenme & gelişim ile çok daha fazla iş birliği yapacak.
  6. Yapay zekalar, adayların teknik becerilerinde işe alımcılara yardım edecek ve işe alımcılar, adayların insani yönlerine daha fazla odaklanabilecek.
  7. Belirsiz ekonomiye rağmen, işe alımcılar, çeşitlilik odaklı işe alımı sürdürecek.
  8. Ekonomik belirsizlik sonucunda, daha fazla sözleşmeli işe alım gerçekleşecek.
  9. Git gide daha çok, adayların belirlediği bir işe alım dünyasına hazırlanıyoruz. Şirketler, adayların neler istediğine daha çok dikkat edecek.
  10. İşe alım profesyonelleri, adaylara sundukları şeyleri yeniden gözden geçirecek.
  11. Z kuşağı (1996’dan sonra doğan profesyoneller), çeşitliliğe ve gelişime önem veren şirketleri ödüllendirecek. Kariyerde ilerleme ve yeni beceriler kazanmak Z kuşağı için X kuşağına göre %50 daha önemli. Aynı zamanda çeşitlilik ve kapsayıcılığa da çok daha fazla önem veriyorlar.
  12. İşe alımda beceri ve yetkinliklere odaklanmak, çok daha standart hale gelecek. “Zaten bunlara göre alım yapılmıyor muydu?” diyebilirsiniz. Burada bahsedilen şey, özgeçmişte yer alan mezun olunan okul veya bir önceki iş yeri gibi yüzeysel unsurlardan ziyade adayın kendi becerilerine odaklanılacağıdır. 2019’dan bu yana, LinkedIn’de beceri filtresi içeren işe alım uzmanı aramalarının payı %25 arttı ve bugün, işe alım uzmanlarının, deneyim yılına göre arama yapmaktansa becerilere göre arama yapma olasılığı %50 daha fazla.
  13. Becerilere öncelik veren işe alım stratejileri, gözden kaçan yeteneklere ışık tutacak. Örneğin, üniversite okumayan ama kendini geliştirmiş olan adayların yıllardır karşılaştığı önyargılar yıkılacak.
  14. Şirketler, çalışanların sahip olduğu (ve ihtiyaç duyduğu) becerilerin haritasını çıkarmaya odaklanacak. Bu haritalama, aradaki boşlukların daha iyi görünmesini sağlayacak. Aynı zamanda kuruluştaki kalifiye çalışanları açık rollerle eşleştirmeye yardımcı olacak.
  15. İş dünyasının liderleri, açık pozisyonları şirket içinden yeteneklerle doldurmanın değerini anlayacak. İşe alım uzmanlarının %75’i, şirket içi işe alımın önümüzdeki beş yıl boyunca gelecekteki işe alımları şekillendiren önemli bir faktör olacağını söylüyor.
  16. Becerileri öğrenme, yeni beceriler kazanma olarak tanımlayabileceğimiz upskilling, anahtar özelliğe sahip olacak. Ciddi beceri eksiklikleriyle karşı karşıya olan şirketlerde, işe alım uzmanlarının %81’inin çalışanların becerilerini artırmanın ve yeniden beceri kazandırmanın önümüzdeki beş yıl boyunca işe alımın geleceğini şekillendiren önemli bir faktör olacağını söylemesi hiç de şaşırtıcı değil.
  17. Öğrenme, sadece çalışanlar değil, adaylar için de önemli bir konu olacak. Mülakatlarda “Şirketinize katılırsam, yeni beceriler geliştirmeme yardım eder misiniz?” gibi soruları daha sık göreceğiz.

Son Yazılar

Sorularınız mı var?

İletişime geçin!

İletişime geçin!

Tüm sorularınız için bize ulaşabilirsiniz. En kısa sürede size dönüş yapacağız.

Go to Top