Hiç düşündünüz mü bir içeriği kaydırırken neden hızlıca geçtiğimizi? Ya da bazı içerikleri tam aksine tekrar tekrar izlediğimizi? Dikkat Ekonomisi bizi buna yönlendiriyor çünkü. Artık ekonomide yeni normalimiz de bu: Tüketicinin/kullanıcının dikkatini ne kadar çekebiliyoruz? Yeterince ‘dikkat çekememek’ nelere mal oluyor? Dikkat Ekonomisi de tüm bu sorulara yanıt arıyor aslında.
Dikkat Ekonomisinde Odağımız
Peki ne zaman başladık insanların dikkatini ekonomik kaynak olarak görmeye? İnternetin yaygınlaşması ve dijital pazarlama faaliyetlerinin artmasıyla birlikte diyebiliriz. Bildiğiniz gibi geleneksel ekonomi aslında daha ürün ve hizmet odaklı. Dikkat ekonomisi ise odağına zamanı ve bilgiyi alıyor. Bu noktada tüketicinin zamanını dikkatli harcamasını sağlamak çok önemli. Çünkü zaman da tıpkı para gibi harcanıyor, tükeniyor aslında. Yine aynı şekilde paramızı nasıl harcayacağımız bizim elimizdeyse, zamanımızı neyle geçireceğimiz de bize bağlı.
90’lı yılların ünlü yazarlarından Michael Goldhaber’ın dediği gibi, dikkat çekmek bir tür kalıcı zenginlik elde etmek demek. Mesela dikkat ekonomisi, siz yolda yürürken bir anlığına durup incelediğiniz bir afiş. Ya da tam menüden yemek siparişi verecekken yan masaya getirilen, sunumuyla dikkatinizi çeken bir tabak…
Dikkat Ekonomisinde Ayakta Kalabilmek
Şimdi de dikkat ekonomisinin dinamik ve rekabetçi ortamında nasıl ayakta kalabileceğimizegelelim. Burada en önemli nokta güncel trendlere hakim olmak, yenilikçi kalmak. Dijital dünyada neyin popüler olduğunu sürekli olarak takip etmek, içerik stratejilerinizi güncel tutmanın anahtarı.
Hedef kitlenizin ilgi alanlarını ve davranışlarını anlamak için veri analizine önem vermenize gerekiyor. Bu sayede kitlenizin neye odaklandığını, hangi konularda daha daha fazla etkileşimde bulunduğunu belirleyebilir ve içeriklerinizi bu verilere göre optimize edebilirsiniz.
Eğer bir marka sahibi veya içerik üreticisiyseniz de yaratıcı ve yenilikçi içerikler oluşturarak dikkat ekonomisinde öne çıkabilirsiniz. Unutulmaz hikayeler, etkileyici görseller ve benzersiz yaklaşımlarla Dikkat Ekonomisi’nde kalıcı bir yer edinebilirsiniz.
Günümüz tüketicileri, sosyal sorumluluk ve etik değerlere önem veren markalara daha fazla ilgi gösteriyor. Sürdürülebilirlik, toplumsal sorumluluk projeleri ve etik iş uygulamaları gibi alanlarda proaktif adımlar atarak sadece dikkat çekmekle kalmaz, aynı zamanda markanızın güvenilirliğini de artırabilirsiniz.
Tüketiciler İçin Dikkat Ekonomisi
Dikkat ekonomisi, bir tarafta bizi özel bir dünyaya çekerken, diğer tarafta dikkatimizi dağıtma ve derin düşünme yeteneğimizi zayıflatma riski de taşıyor. Her an elimizin altında olan dijital cihazlar, sürekli olarak yeni uyarılar ve içeriklerle zihnimizi meşgul ediyor. Bu durum da dikkatimizi sürekli olarak parçalayarak, odaklanma yeteneğimizi köreltiyor ve ilişkilerimizden işimize kadar her alanda kalite kaybına neden olabiliyor. Ancak burada dikkatin kendisi, sadece bir kaynak değil, aynı zamanda hayati bir güç. Nasıl kullandığımız, yaşam kalitemizi ve etkileşimlerimizi derinden etkiliyor. Dikkat ekonomisine tüketici bakış açısından bakarsak bu noktalara değinmekte de fayda var diye düşünüyorum.
Kaynaklar
https://medium.com/@candurmaz/dikkat-ekonomisi-nedir-dijital-pazarlamada-dikkat-ekonomisinin-%C3%B6nemi-879113820caf
https://www.forbes.com/sites/curtsteinhorst/2024/02/06/lost-in-the-scroll-the-hidden-impact-of-the-attention-economy