Başarının Rehaveti Merakınızı Baltalamasın

Hepimiz başarılı olmak istiyoruz desem yanlış bir ifade kullanmış olmam sanıyorum. Elbette başarılı olmak istiyoruz; gerek maddi gerek manevi açıdan emeklerimizin karşılığını almaktan güzel bir duygu var mı?  Başarıya giden yolda öğrendiklerimizi bilgi kasamıza atıyoruz ve yola çıktığımız zamanki bilgilerimizle karşılaştırılamayacak kadar fazla bilgiye sahip oluyoruz başarıya eriştiğimiz anda. Ama bizi orada bekleyen bir tehlike var, rehavetten kaynaklanan merak eksikliği.

Başarı herkes için aynı anlama gelmese de geleneksel anlamda bir makam, title veya kariyer safhasına ulaşmayı başarının tanımı olarak kullanıyoruz çoğumuz. Buraya vardığımızda bilgi seviyemiz çok daha yüksek oluyor ve çok tecrübe kazanmış oluyoruz. Ama yüksek mertebelere geldiğimizde süreç bitmeyecek tabi ki. Üzücü, fakat kariyerinde çok güzel yerlere gelmiş insanların yenilikler ve inovasyon konusunda çok daha gelenekçi olmaya başladığını da görüyoruz.

Merak, insanı her gün bir adım daha ileri gitmeye iten en büyük güdüleyicilerden biri. Mesela ben çok meraklı bir insanımdır. Yeni teknolojiler, dünyadan gelişmeler, iş dünyasında yaşananlar, yeni iş modelleri, kavramlar, teoriler… Bunları merak ettiğim için araştırıp okuyor, insanlarla konuşup fikir alışverişinde bulunuyor ve üzerlerinde düşünüyorum. Böylece bilgilerimi sürekli güncel tutabiliyor ve etrafımızdaki dünyada neler olup bittiğini de takip edebiliyorum. İş dünyasında benim gibi meraklı kişiler çoğunluğu oluşturuyor olabilir ama yine de başarının rehavetine kapılan kişilerin sayısı da az değil.

İşinizde başarılı olduysanız ve istediğiniz kademelere yükseldiyseniz; çalışanlarınız, çevreniz ve meslektaşlarınız içinde soru sorulan ve fikri alınan kişi oluyorsunuz. Siz farkında bile olmadan artık her şeyi biliyorum, öğreneceğim bir şey kalmadı mentalitesine kapılabilirsiniz. Bunun bir adım sonrası ise başarı rehaveti. Elbette ki alanınızda engin bilgilere ve tecrübeye sahip olduğunuz için yükseldiniz; ancak sahip olduğunuz bilgiler sabit kalmıyor. Dünya sürekli değişiyor ve her gün öğrenecek yeni bir bilgiyle karşılaşabiliyorsunuz. Önemli olan, kariyerimizin hangi basamağında olursak olalım en önemli sermayemiz merakımız aslında. Eğer başarının büyüleyici rehavetine izin verirsek yavaş ama emin adımlarla son kullanma tarihi geçmiş bilgilerle hayatımıza devam etmemiz işten değil.

Her konuda meraklı olmalıyız. Bugün günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan birçok ürün başka amaçlarla geliştirilmiş; ama uygulama alanları genişletilerek hiç akla gelmeyecek alanlara uyarlanmış. Mesela oyun hamurları. İlk olarak duvar temizleyici olarak kullanılıyorlardı; ama artık çocukların hayal gücünü gerçeğe dönüştürmenin bir numaralı araçları oldular. Örnekler çok ve çeşitli ama tek bir ortak noktaları var: bununla başka ne yapabilirim?

İş dünyasında da böyle. Ne yapabilirim? Bir bilim dergisinde okuduğum bir yazıdan edindiğim bilgileri başka hangi alanlarda kullanabilirim? Gördüğüm bir haberde geçen şu konu nedir? Bu konudan hayatımın nerelerinde yararlanabilirim? Aslında olayın temeli bu. Soru sormak. Ama herhangi bir soruyu değil; doğru soruları sormak. Doğru soruları sormak için de çok okumak, araştırmak, gündemi, bilimi ve sanatı takip etmek gerekiyor.

En nihayetinde insanoğlu doğal olarak meraklı. Günlük hayatın karmaşası, uzadıkça uzayan yapılacaklar listelerimiz veya egomuz, zaman zaman merakımızın önüne geçebilir. Bu durumu hızlıca fark edip merak ateşimizin sönmesine izin vermemekse bize kalmış.

Kaynaklar

https://medium.com/türkiye/merak-hayatta-başarılı-olmanıza-nasıl-yardımcı-olur-7ab468c07dfc

https://hbrturkiye.com/blog/guc-kazandikca-kacinmaniz-gereken-bes-tuzak

Son Yazılar

Sorularınız mı var?

İletişime geçin!

İletişime geçin!

Tüm sorularınız için bize ulaşabilirsiniz. En kısa sürede size dönüş yapacağız.

Go to Top