Tüketebileceğimizden çok daha fazla içerikle karşı karşıya olduğumuz durumlarda “içerik şoku”na girmek artık yeni normalimiz haline geldi. Her gün milyonlarca yeni video, fotoğraf gibi görsel içerik üretiliyor. Bu kadar çok bilgiyi takip etmek ve özümsemek de haliyle imkansız. Peki sonuç ne mi? Tabii ki dikkat dağınıklığı, bunalma ve tatminsizlik.
Sürekli yeni bir şeylere maruz kalmak zihnimizi yoruyor, odaklanmayı zorlaştırıyor. Hiçbir içeriği tam olarak okuyamadan, bir sonuca varamadan bir yenisine atlıyoruz. Bu durum bilgi bombardımanı olarak da adlandırılıyor aynı zamanda. Bilgilerin bombardımanına aniden uğrayınca özümsemek de bir o kadar zor hale geliyor.
İçerik okyanusunda en çok kaybolanlar da Z kuşağından olanlar. Tamamen internet çağında büyüyen Z kuşağının dikkat süresi yapılan araştırmalara göre Y kuşağından çok daha kısa: Ortalama 8 saniye. (https://www.thinkwithgoogle.com/intl/tr-tr/icgoruler/tuketici-trendleri/turkiye-z-kusagi-trendler) Sebebi ise Z kuşağının hızlı ve etkili içeriği sevmesi bir yana, yukarıda da bahsettiğim içerik şokuna daha fazla maruz kalmaları.
Biz neyi tüketiyorsak, o da bizi tüketiyor aslında.
İçerik şokunun tuzağında tükenmemek için de sosyal medyayı verimli şekilde kullanmak gerekiyor. Çünkü çok fazla içerik aslında etkileşim de kazandırmıyor, hatta tam tersine etkileşim fırsatlarımızı kısıtlıyor. Etkileşime girmek yerine odağımızı diğer içeriklere kaydırdığımızda hızlı bir akışın içinde buluyoruz kendimizi. Ama bunu fark etmiyoruz bile ne yazık ki…
📌 İçerik şokuna karşı ise zaman yönetimi disiplinine sahip olmak çok önemli. Belirli aralıklarla sosyal medya detoksları yapmak, zihnimizi yenilemek için şahane bir yol. Birkaç saatliğine telefonları bir kenara bırakın, bakın içerik karmaşasından uzaklaşıp nasıl daha dengeli bir gün geçiriyorsunuz.
📌 Bir diğer önemli adım ise değerli bulduğumuz içeriklere odaklanmak. Dijital kalite diye bir şey gerçekten var. Her şeyin peşinden koşmak yerine, bize fayda sağlayacak, ilham verecek veya bizi mutlu edecek içerikleri seçmek çok çok daha iyi. Bu sayede de hem kaliteli zaman geçirmiş oluyoruz hem de içerik şokunun olumsuz etkilerinden korunuyoruz.
📌 Ayrıca, takip ettiğimiz içerik üreticilerini ve platformları gözden geçirmek de faydalı olabilir. Bize sürekli gereksiz bilgiler sunan ve dikkat dağıtan hesapları takipten çıkarmak, daha odaklı ve anlamlı bir dijital deneyim yaşamamıza yardımcı.
Sosyal medya nereden bakarsanız bakın devasa bir bilgi ve veri okyanusu. Çok güzel, rengarenk. Ama derin. Bu okyanusta boğulmak yerine, onu keşfetmenin ve keyfini çıkarmanın yollarını bulmak gerek.
Kaynaklar