LinkedIn sürekli yenilenen, kendini geliştirip kullanıcı deneyimini iyileştiren, yaşayan bir organizma. LinkedIn kullanımıyla ilgili en sık aldığım sorulardan biri “Platformda aktif olmak ne kadar önemli?” oluyor. Hem bireysel hem de kurumsal sayfanızı yönetirken öncelikle etkileşime geçen bir takipçi kitlesi ve bağlantılar ağı kurabilmek için aktif olmalısınız. Bununla birlikte hedeflerinize ulaşabilmek için LinkedIn’i bir platform olarak yakından takip etmeniz gerekiyor. Yani sadece paylaşım yapıp birkaç gönderiyi beğenmek yeterli değil.
LinkedIn’in kendisini bir ürün olarak ele alırsak, tüm dijital ürünler gibi sürekli değişmekte olduğunu görmek zor değil. Geçen yıl yapabildiğiniz bir şeyi bu yıl yapamıyorsunuz; bazı özellikler geliştirilerek yeni isimlerle lanse ediliyor. Bazı özellikler tamamen kaldırılarak yerlerine yenileri getiriliyor. Burada küçük bir parantez açarak önemli bir bilgi paylaşmak istiyorum: LinkedIn de diğer sosyal ağlar gibi yeni özellikleri önce küçük bir gruba açarak test ediyor. Fakat nevi şahsına münhasır olarak tüm özellikleri bütün kullanıcılara aynı anda açmıyor. Bu da şu demek; LinkedIn’de herkes ve her şirket her zaman platformun tüm özelliklerinden yararlanamıyor. Dediğim gibi bu LinkedIn’in yeni özellik lansman stratejisiyle ilgili; sizinle ya da kullandığınız LinkedIn paketiyle alakalı değil. Son tahlilde özellikler tüm kullanıcılara kademeli de olsa açılıyor; bu tarz platform değişiklikleri de nihai amacınıza ulaşmada yeni yollar keşfetmenize vesile olabiliyor.
Bu ay ilk kullanıma açıldığında büyük heyecan yaratan; fakat şu anda sadece çokuluslu şirketler tarafından etkin bir şekilde kullanılan “Life” sekmesinden bahsetmek istiyorum. Bu sekme sizin çalışan markası olarak hünerlerinizi sergileyeceğiniz vitrininiz. Özellikle çokuluslu şirketler bu sekmeyi oldukça aktif kullanıyor. Peki siz bu sekmede ne yapacaksınız?
Bu sekme temelde “Nasıl bir şirket kültürüne sahipsiniz?” sorusunu cevaplamalı. Şirketinizin içinden fotoğraflar, düzenlediğiniz etkinliklerden görüntüler paylaşabiliyorsunuz. Buna ek olarak dünyanın farklı ülkeleri ve ekonomik bölgeleri için sekmeyi çeşitlendirebiliyorsunuz. Örneğin Türkiye, Birleşik Krallık ve İrlanda, ABD gibi ayrı ayrı başlıklar altında Life sekmesini düzenleyebilirsiniz. Böylece bu sekme altındaki “Yöneticilerimizle Tanışın” başlığında o ülke yöneticilerine yer verebilir; Türkiye ofisinden kareler paylaşabilir ve çalışanlarının paylaştığı yayınları lokasyon bazlı olarak ekleyebilirsiniz. Yani ülke ve bölgeye göre özelleştirerek sayfayı ziyaret eden kişilerin ilgilendikleri lokasyondaki kültürü kolaylıkla görmelerini sağlayabilirsiniz.
Başlıklar demişken dediğim gibi ofislerden kareler, çalışanların ürettikleri içerikler, yönetim ekibi, çalışan markası olabilmek için yapılan projelerin sergilenebildiği alanlar ve çalışanların şirket hakkındaki düşüncelerine yer verilen “Çalışan Referansları” gibi bölümler bulunduğunu da belirteyim. Tabi her zaman söylediğim gibi eğer bu sekmeyi kullanacaksanız tüm alanların tamamlanmış olması çok önemli. Aksi taktirde sayfanızı ziyaret edip bu sekmeye tıklayan ziyaretçilerde özensizce hazırlanmış hissi oluşabilir.
LinkedIn’i uzun zamandan beri yakından takip ediyorsanız bu sekmenin, “Careers” sekmesinin daha güncel bir versiyonu olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Daha önce Careers olarak adlandırılan sekme değişim geçirerek yenilendi ve Life olarak tekrar lanse edildi. Daha önceleri de çalışan markası olmak için Careers sekmesinin aktif kullanılmasını öneriyorduk; şu anda da Life sekmesinin aktif kullanılmasını öneriyoruz. Sekme değişim geçirmiş olabilir ama burada aktif olma gerekliliği değişmedi.
Bu sekmeyi kurgularken aklınızda tek bir soru olmalı: “Ben bu şirkete başvuracak olsam neleri bilmek isterdim?”. Life sekmesini doldurdukça bu sorunun cevabına yaklaşacak, sekme tamamlandığında soruyu da cevaplamış olacaksınız. Çalışanlarınızı da LinkedIn’de aktif olmaya teşvik ederek deneyimlerini paylaşmalarını sağlamalısınız. Bu adımları atıp hedefe yönelik çalışmalarınızı tamamladığınızda şirketiniz kadar hareketli, sosyal ve eğlenceli bir Life sekmesine sahip olmanız işten bile değil.