Kariyerinize ara vermek gözünüzü korkutuyor değil mi? Eğer daha önce herhangi bir sebeple bir dönem çalışmamış bir kişiyle konuştuysanız iş görüşmelerinde sorulan ilk sorulardan birinin bu dönemlerde neden çalışmadığınız olduğunu biliyorsunuzdur. Bu soru uzun zamandır adayların korkulu rüyasıydı; ancak artık önemini yitirmeye başladı.
Günümüz iş dünyasında çalışanların gerek ailevi sebepler ve sağlık sorunları gerekse yeni yetkinlikler geliştirebilmek veya eğitim hayatlarına devam etmek için kariyerlerine ara verebiliyorlar. Bu aradan iş hayatına dönüş de eskisi kadar zor değil; hele bunu özgeçmişinizde nasıl sunacağını biliyorsanız. Özgeçmişiniz ve LinkedIn profiliniz, işe alım uzmanlarının sizi görüşmeye çağırmadan önce kontrol ettikleri en önemli bilgi kaynaklarıdır. Bu yüzden kariyerinize verdiğiniz arayı aday takip sistemlerine uygun bir şekilde LinkedIn profilinize ve özgeçmişinize ekleyebilirsiniz. Peki bunu nasıl yapacaksınız?
LinkedIn’de “Deneyimler” bölümüne ayrıntılı bir şekilde göz attıysanız “Career Break” seçeneğini görmüşsünüzdür. Bu seçeneği herhangi bir nedenle çalışmaya ara verdiğiniz dönemler için kullanabilirsiniz. Biliyorsunuz, LinkedIn profilinizin All-Star statüsüne erişmesi platformdaki görünürlüğünüz artırıyor; işe alım uzmanlarının karşısına çıkma olasılığınızı yükseltiyor. Bu sebeple profilinizin All Star statüsünde olması platformu daha etkili kullanabilmenize olanak sağlıyor. Bu statüye erişebilmeniz için de profilinizin %100 tamamlanmış olması gerekiyor. Sebebi ne olursa olsun işten çıkmanız demek, deneyimler bölümündeki aktif pozisyonunuzun boş kalması anlamına geliyor; dolayısıyla All Star statüsünü kaybediyorsunuz. Ya da kaybediyordunuz demeliyim; çünkü LinkedIn’in Career Break opsiyonu ile artık çalışmıyor olsanız da All Star olarak kalabilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken profilinizdeki Deneyimler sekmesine gelerek “+” simgesine tıklamak. Burada karşınıza iki seçenek çıkacak; biri yeni bir pozisyon eklemek diğeri de kariyer arası eklemek. Açılan penceredeki bilgileri doldurarak Kaydet tuşuna tıklamanız yeterli. Öncelikle bu pencerede neden kariyer arası verdiğinizi seçmeniz gerekiyor. LinkedIn size bu noktada birçok seçenek sunuyor. Kariyer değişikliği, tam zamanlı ebeveynlik, işten çıkarılma veya sağlık ve daha birçok seçenek içinden durumunuza en uygun olanı seçebilirsiniz. Bir sonraki adım lokasyon eklemek. Bir önceki iş yerinizden farklı bir lokasyona taşınmış olabilirsiniz; bu bilgiyi eklemek aramalarda görünmenize destek olacak. Son olarak açıklama kısmına ayrıntılı açıklama yazabilir ve fotoğraf ya da video da ekleyebilirsiniz.
Herkesin hayatı aynı doğrusal düzlemde ilerlemek zorunda değil; hatta kariyerinde alışılagelmiş bir yol izlemeyen birçok kişi tanıdığınızdan eminim. Aynı şekilde farklı bir alanda yeni bir kariyer yolculuğuna başlamak isteyen birçok arkadaşınız da var değil mi? Belki de bu kişi sizsiniz. Artık “Ara verirse tekrar iş dünyasına nasıl döneceğim?” endişesine kapılmadan kendinize zaman ayırabilirsiniz. Unutmayın bu “kariyer molası” sadece ailenizle ilgilenmek ya da sağlık problemlerini çözüme kavuşturmak olmak zorunda değil. Yeni başlangıçlar öncesi dinlenmek, eğitimler alarak profesyonel yetkinlikleriniz genişletmek veya seyahat ederek kendinizi geliştirmek için de kısa bir mola alabilirsiniz. LinkedIn’in size sunduğu birçok faydalı araç ve özellikten biri olan Career Break ile bağlantılarınızla irtibatı kesmeden zamanı geldiğinde iş dünyasına dönüşünüz muhteşem olacak.
Kaynaklar
https://www.linkedin.com/help/linkedin/answer/a597655/add-career-breaks-to-your-profile?lang=tr
https://www.linkedin.com/pulse/when-use-linkedins-career-breaks-feature-lindsey-mcmillion-stemann/
https://www.fdmgroup.com/blog/why-use-linkedin-career-break/
https://www.washingtonpost.com/business/2022/04/06/linkedin-career-break-caregiving/