Dijital dünyaya ne kadar hakimsiniz, hiç durup düşündünüz mü?
Ekiplerimizin dijital süreçleri işlerine daha fazla entegre etmelerini beklediğimiz bir ortamda kendi dijital becerilerimizi de geliştirmek istememiz oldukça doğal. Bu yazımı da dijital yeteneklerini geliştirerek teknolojiye bir adım daha yaklaşmak isteyenler için kaleme almak istedim.
Dijital becerilerinizi geliştirmenin ilk adımı, mevcut beceri seviyenizi belirlemek ve geliştirmeniz gereken alanları tespit etmektir. Kendinizi değerlendirmek için bir dakikanızı ayırın ve hangi dijital becerilerin hedeflerinizle en alakalı olduğunu belirleyin. Veri analizi becerilerinizi mi, kodlama yeterliliğinizi mi yoksa dijital pazarlama bilginizi mi geliştirmek istiyorsunuz? Elbette bunlar yalnızca birer örnek. Kendinizi geliştirmek istediğiniz noktalar profesyonellik alanınıza veya hobilerinize göre değişebilir. Beceri eksikliklerinizi net bir şekilde anlamak, öğrenme yolculuğunuza rehberlik edecektir.
İnternet bir bilgi hazinesi… Yeni dijital beceriler edinmenize yardımcı olacak sayısız çevrim içi kurs ve eğitime sahip. Sizinle bu ay daha önce de paylaştığım Coursera, Udemy, OpenLearn ve özellikle de LinkedIn Learning gibi platformlar aradığınız pek çok konuda sayısız eğitim sunuyor. Bu kurslar genellikle kendi hızınızda öğrenme esnekliği sunarak öğrenmeyi yoğun programınıza sığdırmanızı kolaylaştırıyorlar.
Diğer yandan YouTube da öğrenirken görselliğe önem verenler için paha biçilmez bir kaynak niteliğinde. Birçok uzman eğitimci YouTube’da çeşitli dijital konuları kapsayan ücretsiz eğitimler oluşturuyor. Ayrıca, Stack Overflow ve Reddit gibi çevrim içi topluluklar ve forumlar da soru sormak, bilgi paylaşmak ve ilgi alanınızdaki deneyimli kişilerden bir şeyler öğrenmek için mükemmel yerler olabilir.
Öğrenmenin En Kalıcı Yolu: Pratik Yapmak
Dijital becerileri öğrenmek sadece teorik bilgiyi özümsemekle değil, aynı zamanda uygulamakla da ilgili. Konu ne olursa olsun, ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar yetkin olursunuz. Tavsiyem şu ki: Gerçek projeler üzerinde çalışın, dijital kimliğinizi de yaratmak adına kendi internet sitenizi oluşturun, veri görselleştirmeleri oluşturun veya eğlenmek için kod yazın. Pratikte bir deneyim edinmek dijital alanda ustalaşmanın anahtarıdır diyebilirim.
Her Zaman, Her Yerde Networking!
Alanınızdaki profesyonellerle bağlantı kurmak da dijital becerilerinizi geliştirmek için mükemmel bir yol olabilir. Özellikle LinkedIn’de sektöre özel gruplara katılmak, düzenlenen etkinliklerde yer almak işinize yarayacaktır. Projelerde iş birliği yapmak veya mentorluk aramak becerilerinizi geliştirmenize, dijital trendlerden haberdar olmanıza yardımcı olur.
Dijital beceriler artık her zamankinden daha fazla talep görüyor. Sürekli öğrenme ve beceri geliştirme de hiç bu kadar önemli olmamıştı. Fakat durum aslında düşündüğünüz kadar karmaşık değil. Sonuçta ‘’çevrim içi olmak, bağlantıda kalmak’’ gibi kavramlarla çevrelendiğimiz bir sürecin içindeyiz, bunu birebir yaşıyoruz. Bu yüzden dijital çağı kucaklayın, meraklı olun ve öğrenmeyi asla bırakmayın. Asıl dijital yolculuğunuz daha yeni başlıyor. 😊