Teknolojik yeniliklerin hızına yetişemiyor gibi hissediyor musunuz? Peki ya iş dünyasında meydana gelen değişimleri takip edemediğinizi düşündüğünüz oluyor mu? Ben buna, çağımızın insanlarının ortak hissiyatı demek istiyorum. Dönüşüm öyle hızlı ve baş döndürücü ki, ayak uyduramama korkusu ve hissi de stratejik karar alma süreçlerini olumsuz etkileyebiliyor. İşte tam da bu noktada karşımıza nowcast, yani angörü çıkıyor.
🎯 Hızlı Tahmin ve Karar Alma
Yazımın devamında angörüden, küreselde kullanılan şekli olan ‘nowcast’ olarak bahsedeceğim. Nowcast, mevcut verilerin analizi yoluyla anlık veya yakın gelecekteki durumları tahmin etmeyi ifade ediyor temelde. Geleneksel tahmin modellerinden farklı olarak, daha gerçek zamanlı verilere dayanıyor ve hızlı karar alma süreçlerini destekliyor. İş dünyasındaki kırılmaları, özellikle de ekonomik kırılmaları tahmin etmeye çalışan devasa veri setlerinin ötesinde nowcast, daha anlık değişimlere odaklanıyor ve öncü göstergeler ile daha büyük, makroekonomik rakamlar arasında bağlantı kuruyor.
Bugün iş dünyasında da belirsizliklerin ve değişimlerin hızı her zamankinden daha fazla. Bu yüzden de şirketlerin karar alma süreçlerinde esneklik ve hız önemli bir rol oynuyor. Nowcast de mevcut verileri kullanarak anlık analiz yapma ve karar verme sürecini hızlandırıyor, daha hızlı tepki verme ve rekabet avantajı elde etmeyi sağlıyor.
🎯 Nowcast’i Hangi Sektörlerde Görüyoruz?
Bugün nowcasti pek çok farklı sektörde ve iş alanında görmemiz mümkün. Mesela perakende sektörünü ele alalım. Bu noktada stok yönetimi açısından nowcast stratejileri daha isabetli stratejik kararlar alınmasında işe yarayacaktır.
Aynı durum finans sektöründe piyasa analizi ve lojistik sektöründe tedarik zinciri yönetiminde de geçerli. Bugün ekonomiyi bir bütün olarak destekleyen pek çok sektör, nowcastin gücünden yararlanıyor. 💪🏻
Ralph Sueppel’e göre nowcast, bilgi maliyeti tasarrufu ile de yakından ilişkili (https://www.linkedin.com/pulse/ten-things-investors-should-know-nowcasting-ralph-sueppel/). Özellikle ekonomi ve maliyede, takip edilmesi gereken çok fazla sayıda yüksek frekanslı veri bulunuyor ve bu veriler her an artarak birikiyor. Nowcast modelleri de, önceden bir metodolojiye karar vermeye, birçok veriyi düzenli olarak incelemeye imkân tanıyor.
İş dünyasında, ekonomide, sosyo-kültürel düzeyde, kısacası hayatın birçok temas noktasında hissettiğimiz bu dönüşümün en büyük getirilerinden biri olan nowcast, belki de sürdürülebilir amaçlara odaklanmanın ana formülüdür, ne dersiniz? Daha kısa vadeli hedeflerimize odaklandığımız, ileri tahminler yerine daha mikro tahminlerde bulunduğumuz iş süreçlerini, uzun vadede başarının anahtarı olarak görmek mümkün. 🔐
Kaynaklar
https://www.sciencedirect.com/topics/social-sciences/nowcasting