LinkedIn’de hashtag biraz inişli çıkışlı bir konu. Birkaç yıl önce LinkedIn’de hashtagler mevcuttu; fakat kullanıcılardan gelen geribildirimler göz önüne alınarak geri çekildiler. 2016 yılında sadece mobil uygulama için tekrar kullanıma açılan hashtagler, 2017’de yapılan beta testlerden sonra masaüstü platforma geri döndü. O günden bugüne, tıpkı sosyal medya platformlarında olduğu gibi hashtagler ilgilendiğiniz konuyla ilgili gönderileri bir arada bulabilmenize, o konuyla ilgili devam eden konuşmalara katılabilmenize destek oluyor.
Biliyorum, LinkedIn deyince çok daha ciddi ve neredeyse resmi bir platform geliyor aklınıza. Böyle bir ortamda hashtag kullanmak pek aklınıza yatmamış olabilir. Ancak ilgilendiğiniz konularda geçen konuşmaları, gelişmeleri ve etkinlikleri takip edebilmenin en kolay yolu hashtaglerden geçiyor. Bireysel ve kurumsal profillerden yapılan gönderilerin bir dizini gibi düşünebilirsiniz. Bu bağlamda doğru kullanıldıklarında hashtaglerin gücü yadsınamaz. Yıllardır bu platformda profesyonel olarak çalışan biri olarak her zaman platformun verdiği imkanların iyi niyet temelinde kullanılmasını savundum. Hashtagler de bu konuda bir istisna değil. Elbette gönderilerinizin etkileşimini artırmak için tek bir gönderide onlarca hashtag kullanabilirsiniz; ancak bu hem amaca uygun olmayacak hem de sizi takip edip gönderilerinizi gören kişiler arasında itibarınızı olumsuz etkileyecektir. Doğru kullanıldıklarında herkes için fayda sağlayan hashtagleri en etkin bir şekilde nasıl kullanabileceğinize bakalım şimdi de.
Öncelikle gönderinizin konusuyla ilgili olmayan hashtagleri kullanmanızı önermiyorum. Dediğim gibi hem amacını aşmış bir kullanım olacak hem de bir gürültü kaynağı yaratacak. Aynı zamanda bir gönderi için LinkedIn 3 hashtag kullanımı öneriyor. Benim tecrübelerim de optimum sayının 3 olduğunu söylüyor. Daha fazla hashtag kullanabilirsiniz elbette ama gönderinizin spam gibi görülme olasılığına hazır olmalısınız. Hangi hashtagleri kullanmanız gerektiği konusunda da 3 hashtag üzerinden gidersek, 2 genel 1 özel hashtag en ideal kullanım. Örneğin sosyal medyayla ilgili bir gönderi yayınlayacaksınız. İlk genel hashtag #socialmedia olacak. İkinci genel hashtag de gönderinin içeriğine göre #socialmediamarketing olabilir. Peki özel hashtag ne olacak? Eğer bir ipucu paylaşıyorsanız #socialmediamarketingtips sizin için uygun bir hashtag olacaktır.
Hashtagleri sadece gönderilerinizde kullanarak yetinebilirsiniz; ancak ilginizi çeken konulardaki hashtagleri takibe almanızı tavsiye ederim. Mesela #contentmarketing, #linkedinlife ve #b2b benim takip ettiğim hashtaglerden birkaçı. Bu hashtagler kullanılarak paylaşılan gönderiler ana sayfama düşüyor ve bu konulardaki trendleri takip edebilmeme ve gönderilerle etkileşime geçerek konuşmaya dahil olmamı sağlıyor. Buna ek olarak da ana sayfamın küratörü oluyorum ve ilgisiz gönderilerle karşılaşmıyorum. Yani sadece etkileşime geçmek değil, LinkedIn kullanım deneyiminizi de bireyselleştirerek daha etkili hale getirebiliyorsunuz.
Son olarak profilinizde kullanacağınız hashtaglere odaklanmak istiyorum. Profilinizde “Oluşturucu Modu (Creator Mode)” nu açarak ilgilendiğiniz ve gönderilerinizde en sık bahsettiğiniz konulardaki hashtagleri buraya eklemenizi öneririm. Toplamda 5 tane hashtag ekleyebiliyorsunuz ve profilinize bakan bir kişi bu hashtaglere baktığında sizi takip ederse veya sizinle bağlantıya geçerse hangi konularda konuştuğunuzu anlayabiliyor. Aynı zamanda profilinizin görünürlüğü artırmada da çok etkili. Bir kişi profilinizde yer alan hashtaglerden birini arattığında profilinizin karşılarına çıkma olasılığı da artıyor.
Özetle hashtagler LinkedIn’de de kritik öneme sahip. Doğru kullanıldıklarında LinkedIn deneyiminizi optimize edecek ve LinkedIn’den beklediğiniz değere ulaşmanızı sağlayacaklar. Yazıda değindiğim noktalara dikkat ederek ve ilgili olma faktörüne odaklanarak hashtaglerle harikalar yaratabilirsiniz. Tekrar görüşünceye kadar #takecare