LinkedIn’de hedeflerinizi başarmanın en önemli püf noktası, kişisel markanızı iyi tanıtabilmeniz. Özellikle iş arama sürecinde, profilinizin dolu olması ve en iyi özelliklerinizi ön plana çıkarmanız oldukça önemlidir. Bunu sağlamak için ise en önemli bölüm: yetenekleriniz.
Yetenek bölümünüze, hem hard skills dediğimiz, teknik yeteneklerinizi, hem de soft skills dediğimiz, soyut yeteneklerinizi eklemelisiniz. Bu yetenekler zaten kendi arasında otomatik olarak kategorilere ayrılacaktır. Örneğin, iletişimsel yetenekleriniz sosyal yetenekler kısmına, bildiğiniz bir bilgisayar programı teknik beceriler kısmına, mesleğiniz için çok önemli olan satış beceriniz ise sektör bilgisi kısmına otomatik olarak yerleşecektir.
LinkedIn, yeteneklerinizi farklı şekillerde öne çıkarabilmenize izin veriyor. Örneğin, sizin için önem sırasına göre yeteneklerinizi sıralayabilirsiniz. Profilinizde ilk olarak göze çarpmasını istediğiniz yeteneklerinizi ilk üç sıraya yerleştirmelisiniz.
Yetenek bölümünü etkili kullanmak için ilk yapmanız gereken, tüm sosyal, teknik ve sektörel becerilerinizi listelemeniz. Sonrasında ise, bu yeteneklere ait sertifikalar, yetenek sınavları ve onaylar geliyor.
Diyelim ki yeteneğinizi profilinize eklediniz. Yeteneğinizin sağ tarafında yer alan kaleme tıklayarak yeteneğinizi düzenleyebilirsiniz. Bu kaleme tıkladığınızda önünüze çıkan bölümde, bu yeteneği nerede kullandığınızı sorar. Profilinize eklemiş olduğunuz okullar, iş deneyimleri ve sertifikalar arasından, hangisinin yeteneğinizle ilgili olduğunu seçebilirsiniz. Diyelim ki bir program için kursa katıldınız ve sertifikanız var. Bu sertifikayı önce profilinize ekleyip sonra yeteneğinizle ilişkilendirirseniz, yeteneğinizin temelini çok daha net göstermiş olursunuz.
Her yeteneğiniz için sertifikanız olmayabilir. Burada LinkedIn’in harika bir özelliği var: yetenek değerlendirmeleri! LinkedIn, bazı yeteneklerde özel bir sınav sunarak yeterliliğinizi test eder ve sınavı geçmeniz halinde yeteneğinizin altında “LinkedIn Yetenek Değerlendirmesini geçti” yazar. Bu test her yetenek için geçerli değil elbette, hangi yetenekler için geçerli olduğunu ise bu linkten inceleyebilirsiniz: LinkedIn Yetenek Değerlendirmeleri
Sertifika ve yetenek değerlendirme sonuçlarınızı ekledikten sonra, sırada onay almak var! Yeteneklerinize şahit olan kullanıcılardan onay isteyebilirsiniz. Örneğin, iş arkadaşlarınız, okul arkadaşlarınız, kimi zaman müşterileriniz, belki hocalarınız… Yeteneklerinize aldığınız onaylar, profilinizi inceleyen kullanıcıların gözünde çok daha profesyonel bir imaj sağlar.